Restauracja Złote Jajo (dawniej Złota Kura), Elbląg. Kuchenne …

Restauracja Złote Jajo (dawniej Złota Kura), Elbląg. Kuchenne ...

 

 

 

– "Już nie Złota Kura, a Złote Jajo, skąd ten pomysł? Marta wspierana przez męża Sebastiana prowadzi restaurację „Złota kura” w Elblągu już od kilku lat. Miejsce z blisko 27-letnią historią stworzyła jej teściowa, Dorota. Z sukcesem prowadziła dawniej bar z kurczakami z rożna, które można było zamówić przez telefon. W latach dziewięćdziesiątych uchodziło to za nowość, która gwarantowała powodzenie lokalu. Przez lata prosty bar zamienił się w restaurację z prawdziwego zdarzenia. Czasy, kiedy przed „Złotą kurą” ustawiały się kolejki głodnych gości, minęły jednak bezpowrotnie. Po śmierci Doroty, restaurację przejęła jej synowa Marta. Kobieta czuła się w obowiązku kontynuować rozpoczęte dzieło. Obecna właścicielka i szefowa kuchni wciąż piecze na rożnie kurczaki według receptury Doroty. Utrzymanie restauracji traktuje bowiem jako misję. Sytuacja „Złotej kury” z roku na rok jest jednak coraz gorsza. Marta nie może jednak pogodzić się z wizją zamknięcia lokalu. Kobieta jest przekonana, że Dorota czuwa nad restauracją, a wszyscy pracownicy czują tam jej energię. W obliczu katastrofy na pomoc wezwano Magdę Gessler. A kiedy słynna restauratorka przyśniła się Marcie, wiedziała, że była to właściwa decyzja."

– czytamy w zapowiedzi odcinka Kuchennych Rewolucji z Elbląga.

Zmiany, zmiany i zmiany , czyli kulisy "Kuchennych Rewolucji"

-"Złota kura znosi złote jaja i tak to sobie wymyśliła Pani Magda Gessler. Pomysł nazwy Złote Jajo od razu nam się spodobał, wręcz byliśmy zachwyceni. Jest to w pewnym sensie nawiązanie do starej nazwy restauracji, to oczywiste, że kury znoszą jaja. Nazwa przewrotna, z humorem i mamy nadzieję, że nasza Złota Kura zniesie Złote Jajo i przyniesie szczęście właścicielom i restauracji"

– odpowiada nam menadżer restauracji "Złote Jajo".

Magda Gessler postanowiła zmienić nie tylko wystrój i nazwę , ale również serce każdej restauracji, czyli jej menu.

Kreatorka stylu i smaku wprowadziła do menu aż cztery przystawki: Francuskie foie gras czyli pasztet z kaczych i gęsich wątróbek, pstrąga z chrzanem i złotym jajem, galaretę z sosem tatarskim , carpaccio z polskiej polędwicy. Dania główne to kura zagrodowa na ostro z białą kiełbasą w D…., kura zagrodowa pieczona oraz kaczka z jabłkami.

Ale to nie wszystko do menu trafiła również zupa babci Gessler!

"Chodzi o kluski babci Gessler w rosole, to zupa z przepisu babci Magdy Gessler. Wywar jest przygotowywany kilka godzin z kaczek, gęsi, ogromu warzyw, majeranku a kluski są robione z parmezanu”

– "przychodzą do nas goście, którzy nigdy nie przepadali za rosołem (przyszli tylko spróbować ze względu na specyficzną nazwę) a przy wyjściu z restauracji biorą porcje na wynos"

– zdradza nam menadżer.

Menu w zasadzie w całości zostało zmienione,  poza jednym daniem, chodzi o legendarnego kurczaka, z którego od początku słynęła restauracja, choć i tu były pewne zastrzeżenia, przynajmniej na początku:

"Pani Magda Gessler początkowo była oburzona faktem serwowania kurczaka z rożna, twierdziła, że obecnie kurczaki są strasznie chemiczne, nabijane są różnymi substancjami, których nie można jeść. Wiecie Państwo my nie możemy zdradzać szczegółów rewolucji bo czekamy na rewizytę Pani Magdy, możemy tylko powiedzieć, że nasz kurczak nigdy nie był kupowany w marketach a przyprawa, którą stosujemy pochodzi  z dziada pradziada i Pani Magda jak się dowiedziała o całej historii restauracji i jej tradycji pozwoliła zostawić naszego tradycyjnego kurczaka"

– opowiada menadżer.

Menadżera restauracji zapytaliśmy również o współpracę z Magdą Gessler:

"Bardzo sympatyczna, ciepła i ekspresyjna osoba, oczywiście lubi krzyknąć  czasami nawet przeklnąć, ale to naprawdę rzeczywista, prawdziwa kobieta, która ma ogromną duszę, serce i humor."

Łukasz Nosarzewski

 


Czytaj więcej…

Restauracja Złote Jajo (dawniej Złota Kura), Elbląg. Kuchenne …

Magda Gessler ponownie wybrała się w Polskę, aby przeprowadzić kuchenne rewolucje. Tym razem znana restauratorka odwiedziła restaurację Złota Kura w Elblągu. Czy restauratorce uda się odmienić los restauracji. Co znalazło się w menu …

Źródło: Express Bydgoski

ZŁOTE JAJO – wcześniej restauracja Złota Kura – restauracja po …

Restauracja Złote Jajo – tak dziś po programie Kuchenne Rewolucje w TVN Magda Gessler nazwała dawną restaurację Złota Kura w Elblągu. Złota Kura to restauracja prowadzona przez Martę, którą wspiera mąż Sebastian. Dlaczego restauracja nie radzi …

Źródło: Gazeta Wrocławska

Kuchenne Rewolucje w restauracji "Złote jajo". Magda Gessler …

Marta i Sebastian przejęli lokal "Złota kura" po mamie Dorocie. Kobieta przez wiele lat tworzyła jedno z najbardziej znanych miejsc w Elblągu – ludzie przyjeżdżali na wybitnego kurczaka z rożna według przepisu Doroty. Niestety, kobieta przez 8 lat walczyła z …

Źródło: RMF FM

Kuchenne Rewolucje w Elblągu. Złota Kura to teraz Złote Jajo

Magda Gessler w lutym 2019 r. odwiedziła restaurację Złota Kura, znajdującą się przy ul. Bema 16 w Elblągu. Kiedyś był to znany lokal w mieście. Od pewnego czasu świecił pustkami. Czy Magdzie Gessler udało się sprawić, że restauracja znów zacznie …

Źródło: Dziennik Bałtycki

Złote Jajo / Złota Kura po Kuchennych rewolucjach [OPINIE, MENU …

Pod okiem znanej restauratorki i ekipy Kuchennych rewolucji, Złota Kura zamieniła się w Złote Jajo. Słynąca z kurczaka z rożna restauracja w Elblągu zmieniła także wystrój i menu. Na ścianach lokalu zawisły obrazy stworzone przez Magdę Gessler, a w …

Źródło: Gazeta Pomorska

Magda Gessler i jej Kuchenne Rewolucje w Elblągu [ZOBACZ …

"Już nie Złota Kura, a Złote Jajo, skąd ten pomysł? Marta wspierana przez męża Sebastiana prowadzi restaurację „Złota kura” w Elblągu już od kilku lat. Miejsce z blisko 27-letnią historią stworzyła jej teściowa, Dorota. Z sukcesem prowadziła dawniej bar z …

Źródło: ExpressElblag.pl (komunikaty prasowe)

Related Articles

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *